Curățarea semințelor.Soluții noi.

noiembrie 9, 2017 admin No comments exist

Eficiența aspirației depinde de organizarea procesului de interacțiune dintre semințele (boabele) aflate în interactiune cu fluxul de aer care le intersectează. La aspirație rolul determinant îl deține densitatea fluxului de semințe, forma semințelor și densitatea în vrac. Pentru fiecare cultură există o valoare limită a densității fluxului de semințe, la care aspirația ca proces încetează. Experiența acumulată în proiectarea și construcția mașinilor de curățare a semințelor a indicat preponderent necesitatea unei reglări profunde și multiple a regimurilor de funcționare al acestor mașini, aspiratoarele nefiind o excepție. Pornind de la acest fapt, a fost realizat și testat un aspirator care răspunde acestor cerințe (fig.1).

instalatie curatare seminte

 

            Fig.1. Aspiratorul de semințeFadeev (ZAF-30).

 

Cercetările au arătat că datorită unei interacțiuni complexe a fluxului de aer cu fluxul de semințe, în masa reziduală ajunge pe lângă impuritățile vegetale ușoare și un adaos de semințe, a căror viteză de plutire în aer este mai mică decât viteza de plutire în aer a semințelor corespunzătoare. Aspirația în două etape nu rezolvă problema separării adaosului de semințe de impurități datorită vitezei similare de plutire în aer a impuritățilorșia semințelor mai mici. Soluția o reprezintă separarea acestui amestec în cadrul separatorului cu sită (calibror de curățare) (fig.2).

 
Fig.2. Calibror de curățare Fadeev.

 

  1. Eficiența calibrorului este condiționată de creșterea capacității de separare a sitelor (grilajelor) în medie cu 47%și de existența pe grilaje de agitatoare, care asigură schimbul de masă în stratul de semințe aflate în mișcare. Pe lângă aceasta, traiectoria de deplasare, în cadrul acestui calibror de curățare(spre deosebire de oscilațiile circulare sau în plan paralel, realizate practic la toate mașinile de curățare a semințelor din toate țările lumii) este una de revenire cu săltare cu vector de impuls reglabil.

Pentru obtinerea mișcarii oscilatorii nu sunt necesare tije, excentrice, roți de transmisie, curele, etc, deoarece acționarea este asigurată cu ajutorul unor vibratoare rotative având o durată de exploatare mare.

 

 instalatie de curatare 
Vedere a intalației de curățare Duet-100,

productivitatea 50-100 t/oră.

Instalația de curățare”Duet-100”pentru curățarea diferitelor culturi agricoleAF-100, productivitateade 50-150 t/oră.

 

  1. Posibilitatea de reglare a regimurilor de funcționare a fiecărui calibror de curățarese circumscrie unui număr de patru parametri reglabili: vectorul impulsului oscilației, frecvența, amplitudinea oscilației și unghiul de înclinare al calibrorului de curățare.

Pentru soluționarea acestor probleme au fost proiectate și construite vibratoare speciale, ale căror proiecte sunt brevetate în Ucraina și Rusia. Defectarea unui asemenea vibrator este posibilă numai prin durata de exploatare a electromotorului. Dar, având în vedere faptul că axul rotorului electromotorului din cadrul vibratorului proiectat de noi nu este supus unor sarcini în direcțiile axială și nici radială, se poate avea în vedere o durată de exploatare generoasă, care o depășește pe cea indicată în fișa tehnică a producătorului electromotorului.

În scopul creșterii eficienței de curățare a sitelor din cadrul calibrorului de curățare, în calitate de element împingător al bilei spre plasă, se utilizează tuburi din oțel, care în mod evident și-au arătat superioritatea față de plasă și alte soluții.

Testarea instalației de curățare a semințelor”Duet-30” (cu o productivitate de 30 t/oră) pentru porumb, au scos în evidență următoarele rezultate (fig.3):

Fig.3. Rezultatele testărilorinstalației(aspirator АF-30 șicalibror de curățare) cu boabe de porumb.

 

Reziduuri

Concluzii:

  1. La o cantitate de  20 t/oră, cantitatea de impurități la creșterea vitezei fluxului de aer nu se modifică.
  2. 50 Hz este valoarea optimă a frecvenței pentru curățarea unei cantități de 20 t/oră de porumb în cadrul aspiratorului.

La o cantitate de 40 t/oră optimă este frecvența de 60 Hz, la care viteza fluxului de aer separă din fluxul inițial de seminţe porumb 3% impurități mărunteși 6,2% adaos de semințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *