Elevatoare Fadeev

Nu deteriorează semințele!

elevatoare
Fig. 1.Schema de lucru a elevatorului cu excavare-aruncare cu încărcare prin două părți.

Demult oamenii trebuiau să se gândească la grâne ca la ei înșiși şi să înţeleagă dacă sunt capabili să cuprindă problema acestora în întregime. Din păcate afacerile din domeniul producerii de semințe, de păstrare și transport a acestora sunt separate în afaceri distincte, care nu sunt motivate de un rezultat final comun. În consecință, mai marii afacerilor, în tendința lor după profit, de exemplu în domeniul producției de mașini pentru curățarea semințelor sau mașini pentru transportul semințelor, nu sunt preocupați de gradul de deteriorare a semințelor, aceasta fiind o problemă a activității din aval. Astfel se explică existența pe piață a unei multitudini de mașini care deteriorează semințele: aruncătoare de semințe, transportoare pneumatice, transportoare cu melc șirăzuitoare din silozurile de câmp, trioare, elevatoare cu excavare-aruncare și alte mașini de natură să deterioreze semințele. Acest lucru se va schimba mai devreme sau mai târziu și va avea câștig de cauză acela care va înțelege înaintea celorlalți semnificația economică a manipulării atenuate a semințelor.

În conformitate cu datele cercetărilor (V. M. Drâncea, 2006) creșterea microdeteriorărilor semințelor (orz, ovăz) la o trecere printr-un elevator  de tipul NPZ-50a crescut cu 4%.М.М. Tuchvatulin indică valori de la 2 la 5%. Și mai rău stau lucrurile în privința culturilor care au predispoziție pentru deteriorări (porumb, orez, mazăre, floarea-soarelui, soia). Astfel, conform datelor furnizate de către I. G. Stron, numărul de deteriorări externe, provocate de elevator la transportul porumbului, constituie circa 10%.

Elevatoarele tradiționale nu pot evita deteriorarea semințelor.Vitezele mari de deplasare ale cupelor nu permit umplerea acestora în 1/15 secunde, rămânând o singură variantă, respectiv alimentarea cu semințe la o viteză de 3 m/s și chiar peste aceasta (fig. 1).

Soluția constă în micșorarea vitezei de deplasare a cupei până la 0,7 m/s, cu soluționarea concomitentă a problemei descărcării, adică excluderea scăpării de semințe pe jos.

Noi am conceput elevatoare care:nu deteriorează semințele, nu rup semințele de floarea - soarelui, nu duc la apariția de crăpături la boabele de porumb, orez, mazăre și alte culturi predispuse la deteriorare și astfel nu reduc potențialul de productivitate al semințelor, cresc integritatea la păstrare a semințelor. Pe scurt, noi propunem înlocuirea tuturor elevatoarelor  cu excavare-aruncare cu unele cu alimentare prin turnare. Paternitatea soluțiilor este protejată prin brevetele din Ucraina(nr.48250,elevatorul cu cupe; nr.36534,elevatorul Fadeev) șiRusia (nr.91060,elevatorul cu cupe; nr. 79281 elevatorul Fadeev) (fig. 1).

Elevatoarele produse de noi sunt destinate amplasării atât în afara spațiilor închise (la recepția semințelor după descărcarea mijloacelor de transport), cât și pentru asigurarea transportării între mașinile instalate în încăperi.

Deosebirea principială dintre cele două tipuri constă în faptul că elevatoarele de exterior sunt cu lanț, au o secțiune verticală și una înclinată, ceea ce permite deplasarea cu viteză redusă (în intervalul de la 0 la0,7m/s) a cupelor și descărcarea semințelor din acestea într-un dispozitiv de recepție fără niciun fel de șocuri (fig. 2).Productivitatea elevatoarelor de exterior (cu lanț) este de 50 t/oră (pentru grâu).

Elevatoarele sunt executate în versiune verticală (fig. 3). În cadrul acestora, interacțiunea atenuată dintre elevatoare și semințe este atinsă pe baza vitezei reduse de transport și descărcării etapizate a semințelor din cupe, care au o formă specială. Productivitatea elevatoarelor de interior (cu bandă) este de 10 t/orăși 30 t/oră (pentru grâu).

 

 

elevator cu atenuare
Fig.2. Elevator cu atenuare pentru amplasare in spatii deschise
Elevator cu descărcare etapizată
Fig.3. Elevator cu descărcare etapizată (se instalează în încăperi).

Cumpărați echipamente de la producători și distribuitori autorizați.

Astfel, toate problemele se rezolvă cu ușurință!

elevator